top of page

JAVNI POZIV za nominovanje stambene/javne zgrade u Gradu Tuzla u svrhu oslikavanja murala

Udruženje „Inicijativa za šumarstvo i okoliš – fea“ (eng. Forestry and Environmental Action) objavljuje

JAVNI POZIV za nominovanje stambene/javne zgrade u

Gradu Tuzla u svrhu oslikavanja murala fotokatalitičkim bojama


Uvod:

Javni poziv se provodi u okviru projekta „Ulovimo smog i zagađujuće čestice – umjetnost u funkciji unapređenja kvalitete zraka i podizanja javne svijesti stanovnika Grada Tuzla“. Projekat je finansiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a implementira ga Inicijativa za šumarstvo i okoliš - fea sa općim ciljem prijenosa inovativne i dobre evropske prakse u svrhu smanjenja aerozagađenja i unapređenja kvaliteta zraka na području Grada Tuzla, te jačanje javne svijesti po ovim pitanjima.


Problem zagađenja zraka u Tuzli, posebno u zimskim mjesecima, prisutan je već decenijama. Izvještaji nadležnih institucija potvrđuju prisustvo velikog broja polutanata u zraku, koji prekoračuju granične vrijednosti i nerijetko se može čuti da je zrak u Tuzli jedan od najzagađenijih u BiH, regionu pa i u svijetu. Upravo iz tog razloga je predviđeno oslikavanje murala fotokatalitičkim bojama na bazi titanijum oksida (TiO2) koje imaju svojstvo apsorpcije nitrogenih oksida (NOx), sumpor dioksida (SO2) i drugih organskih polutanata iz zraka. Ovako oslikani zidovi, kroz složene hemijske procese, neutrališu polutante iz zraka, pa se zbog toga ovi zidovi nazivaju konzumatori smoga, odnosno „smog eating“ zidovi. Površina od 100 m2 obojena spomenutim bojama ima efekt na smanjuje zagađenja zraka jednako kao 100 m2 šume, odnosno 10 m2 ove boje ima učinak jednak jednom odraslom četinarskom drvetu. Osim što konzumiraju polutante iz zraka, ove boje predstavljaju i odlične izolatore čime se doprinosi boljoj energetskoj efikasnosti građevina.


Mural će oslikati svjetski priznati umjetnik iz ove oblasti, češko-kanadski muralista David Strauss. Instalacija će pročišćavati zrak, ali i slati poruku o važnosti ovog problema i time utjecati na podizanje javne svijesti o istom.
Predmet Javnog poziva:

Javni poziv je upućen građanima Tuzle da nominuju stambene zgrade ili javne građevine, za koje smatraju da bi bile pogodne lokacije za oslikavanje murala. Nominovane zgrade će biti bodovane od strane stručne komisije, koja će rangiranjem odabrati najpogodniju građevinu za oslikavanje murala u skladu sa kriterijima i dostupnim budžetom.


Nominovanje Vašeg prijedloga možete uraditi putem aplikativnog lista kojem pristupate klikom na:

Uslovi:

  • Zgrada mora biti na teritoriju Grada Tuzla – poželjno prometnije i atraktivnije lokacije;

  • Zgrada treba imati dovoljno slobodne površine za oslikavanje cca 100 m2 murala – poželjno bez otvora (prozora, balkona i sl.) ili fizičkih objekata npr. klima uređaji;

  • Zgrada treba imati fasadu od dekorativna mase, boja za fasadu ili dekorativnog maltera;

  • Zgrada/fasada mora imati nesmetani pristup za izvođenje radova;

  • Stanari ili vlasnici zgrade trebaju biti zainteresovani da dobiju mural koji pročišćava zrak.Dostavljanje nominacija:


Molimo sve zainteresovane da popune aplikativni list sa podacima o nominovanoj zgradi najkasnije do 21. 3. 2023. godine do 17:00 h.


Naručitelj će najkasnije u roku od 7 dana od zatvaranja Javnog poziva za dostavljanje nominacija izabrati najpogodnijeg ponuđača, te istog službeno obavijestiti emailom.


6. 3. 2023. godine, Sarajevo

Comments


bottom of page