top of page

JAVNI POZIV za prijavu na obuku o korištenju fotokatalitičkih boja

Udruženje Inicijativa za šumarstvo i okoliš-fea (eng. Forestry and Environmental Action) objavljuje



JAVNI POZIV za prijavu na obuku o korištenju fotokatalitičkih boja



Uvod:


Javni poziv se provodi u okviru projekta „Ulovimo smog i zagađujuće čestice – umjetnost u funkciji unapređenja kvalitete zraka i podizanja javne svijesti stanovnika Grada Tuzla“. Projekatje finansiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a implementiraga Inicijativa za šumarstvo i okoliš - fea sa općim ciljem prijenosa inovativne i dobre evropske prakse u svrhu smanjenja aerozagađenja i unapređenja kvaliteta zraka na području Grada Tuzla, te jačanje javne svijesti po ovim pitanjima.


Problem zagađenja zraka u Tuzli, posebno u zimskim mjesecima, prisutan je već decenijama. Izvještaji nadležnih institucija potvrđuju prisustvo velikog broja polutanata u zraku, koji prekoračuju granične vrijednosti i nerijetko se može čuti da je zrak u Tuzli jedan od najzagađenijih u BiH, regionu pa i u svijetu. Upravo iz tog razloga je predviđeno oslikavanje murala fotokatalitičkim bojama na bazi titanijum oksida (TiO2) koje imaju svojstvo apsorpcije nitrogenih oksida (NOx), sumpor dioksida (SO2) i drugih organskih polutanata iz zraka. Ovako oslikani zidovi, kroz složene hemijske procese, neutrališu polutante iz zraka, pa se zbog toga ovi zidovi nazivaju konzumatori smoga, odnosno „smog eating“ zidovi. Površina od 100 m2 obojena spomenutim bojama ima efekt na smanjuje zagađenja zraka jednako kao 100 m2 šume.

Mural će oslikati svjetski priznati umjetnik iz ove oblasti, češko-kanadski muralista David Strauss, koji će svoje znanje i iskustvo prenijeti na lokalne umjetnike.




Predmet Javnog poziva:


Javni poziv je upućen zainteresovanim lokalnim umjetnicima iz oblasti likovne umjetnosti da prisustvuju treningu o načinu korištenja fotokatalitičkih boja. Trening će biti održan u periodu od 20.-23. 6. 2023 godine. Lokalni umjetnici bi bili uključeni u sve korake izrade ovog murala, te na taj način obučeni o načinu i značaju korištenja fotokatalitičkih boja čime bi se stvorilamogućnost repliciranja sličnih projekata na lokalnom i nacionalnom nivou i time dodatno ojačala svijest o važnosti očuvanja i poboljšanja kvalitete zraka i zaštite okoliša.


Za odabrane umjetnike koji će sudjelovati u treningu će biti obezbjeđene dnevnice.




Uslovi:


Zainteresovane osobe moraju:

• Biti starije od 18 godina;

• Biti dostupne u periodu 20.-23. 6. 2023 godine;

• Imati afiniteta ka likovnoj umjetnosti;

Za prijavu je potrebno poslati ime i prezime i 3-5 likovnih radova.




Dostavljanje nominacija:


Svi zainteresovani mogu poslati svoje prijave na email: samir.husic@feasee.org najkasnije do 19. juna 2023. do 16h.


Naručitelj će najkasnije u roku od 12 sati od zatvaranja Javnog poziva za dostavljanje prijavaizabrati učesnike koji najbolje odgovaraju kriterijima, te iste službeno obavijestiti emailom.

15. 6. 2023. godine, Sarajevo



bottom of page